Ябълков пай
- За основата:
- 200 гр брашно
- 1/2 ч.ч. olio
- 2 с.л. прясно мляко
- 2 с.л. вода
- 1 1/2 ч.ч. заха
- за пълнежа:
- 6 големи ябълки (около 1кг)
- 1/2/ч.ч. захар
- 3 с.л. брашно
- 1 с.л. канела
- за топинга:
- 3 с.л. брашно
- 1/2 ч.ч.захар
- 100 гр. масло
За основата: В
голяма купа смесвате брашното, олиото, млякото, водата и захарта.
Замесвате до получаването на меко тесто. Готовото тесто слагате във
форма за печене като повдигате краищата на тестото да прилепната по
стените на съда.
За пълнежа: Смесвате
захарта, брашното, канелата. В тази смес овалвате ябълките (нарязани на
дребно или настъргани на едрото ренде) и всичко се изсипва в основата
на пая.
За топинга: Смесвате брашното,
захарта и маслото. Тази смес изсипвате върху пълнежа. Топинга може да
стане на трохички ако използвате по-малко масло - това не е проблем,
просто с него се посипва пълнежа.Ако ви се получи твърд може да го
настържете на ренде, получава се много ефектно.
Така
приготвения пай се слага в предварително загрята фурна на 200 градуса и
се пече 45 минути до 1 час. Готовността се проверява по “метода суха
клечка”
Поднасяте с кафе и плодов сок